Investigation of the influence of the mode of heat treatment of the initialpowder on the efficiency of sintering zirconium ceramics by dilatometry
| Parent link: | Вестник Карагандинского университета. Серия Физика № 3 (103).— 2021.— [С. 17-24] |
|---|---|
| Main Author: | |
| Corporate Author: | |
| Other Authors: | , |
| Summary: | Using methods of synchronous thermal and X-ray structural analyzes applied to zirconium dioxide powders partially stabilized with yttrium obtained by chemical coprecipitation the processes of dehydration of these powders during annealing in air have been investigated. Using the dilatometry method, the regularities ofcompaction of powder compacts have been investigated with thermal sintering. It was found that the resulting powders mainly consist of the tetragonal modification zirconium dioxide and are nano-sized. The average particle size was 25 nm. The resulting powders are characterized by a high degree of agglomeration. It isshown that an increase in the thermal annealing temperature from 500 to 700є? leads to partial baking of individual particles inside the agglomerate, and causes the formation of hard agglomerates, the presence of which complicates the processes of compaction and subsequent sintering. The presence of such agglomerates prevents the production of ceramics with high mechanical characteristics: density and porosity. Thermal annealing temperature increase leads to a decrease in the density of the sintered ceramic and a decrease in its hardness. С использованием методов синхронного термического и рентгеноструктурного анализа применительно к порошкам диоксида циркония, частично стабилизированного иттрием, полученных методом химического соосаждения, исследованы процессы дегидратации этих порошков при отжиге на воздухе. При помощи метода дилатометрии изучены закономерности уплотнения порошковых компактов при термическом спекании. Установлено, что полученные порошки состоят преимущественно из тетрагональной модификации диоксида циркония и имеют наноразмеры. Средний размер частиц - 25 нм. При этом полученные порошки характеризуются высокой степенью агломерации. Показано, что увеличение температуры термического отжига с 500 до 700 ºС приводит к частичному припеканию отдельных частиц внутри агломерата, и вызывает формирование жестких агломератов, наличие которых затрудняет процессы компактирования и последующего спекания. Наличие подобных агломератов препятствует получению керамики с высокими механическими характеристиками: плотностью и пористостью. Повышение температуры термического отжига приводит к снижению плотности спеченной керамики и снижению ее твердости. |
| Published: |
2021
|
| Subjects: | |
| Online Access: | https://doi.org/10.31489/2021Ph3/17-24 |
| Format: | Electronic Book Chapter |
| KOHA link: | https://koha.lib.tpu.ru/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=667186 |