Влияние наночастиц металлов на прорастание зерен пшеницы

Bibliographic Details
Parent link:Перспективы развития фундаментальных наук=Prospects of Fundamental Sciences Development: сборник научных трудов XVI Международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых, г. Томск, 23-26 апреля 2019 г./ Национальный исследовательский Томский политехнический университет (ТПУ) ; под ред. И. А. Курзиной, Г. А. Вороновой.— , 2019
Т. 4 : Биология и фундаментальная медицина.— 2019.— [С. 10-12]
Main Author: Муханбетжанова К. Т.
Corporate Author: Национальный исследовательский Томский политехнический университет Инженерная школа новых производственных технологий Отделение материаловедения
Other Authors: Годымчук А. Ю. Анна Юрьевна (727)
Summary:Заглавие с экрана
The growth inthe production andconsumption ofmetal nanoparticles and theirincreased reactivity areprerequisites for emerging study of nanoparticles'biological properties.The workshowsthe effect of nickel, zinc and copper (Zn, Cu, Ni) nanoparticles on the biometricproperties of Iren wheat seedlings.It has been established that the lengthofthe wheat root decreases in the series Zn... Ni... Cuby 7 ... 21... 40 %, respectively, compared tothe control.Nevertheless, the chosen metal nanoparticles promotethe stimulation of the aerial partgrowth: the air-dried massof the wheat aerial partishigher by 83 ... 44 ... 28 %,respectively, when Cu... Zn... Ninanoparticles areadded.
Published: 2019
Subjects:
Online Access:http://earchive.tpu.ru/handle/11683/55933
Format: Electronic Book Chapter
KOHA link:https://koha.lib.tpu.ru/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=629769