Ceska Technika Czech Technical University - Fragner B. Benjamin; Vejrazka F. Frantisek (Praha, Czech Technical University, 2002)
Cestu napffc technickym vzdelanfm lemujf tide. udalosti... Podel ubfhajfcf trasy technickeho vyvoje ale zustavajf ?dlozeny i nejriiznejsi demonstracnf. vyukove, didakticke pomucky, technicka zanzeni pro experimentainf ovefenf teoretickych vychodisek.Staly se - casern pfekonane - saucastf sbi'rek Narodnfho technickeho muzea. Ceske vysoke oceni'technicke v Praze je tam prubezne predavalo. Z evidencnich karet, darovacfch dopisu a evidencnich protokolu Ize jeste po letech vysledovat osudy odlozenych technickych pfedmeto, obcas i jmena pedagogu, kterf je drzeli v rukou, nazvy kateder a ustavu technickeho uceni v Praze. к jejichz vyhaveni patfily. Publikace se к nim s odstupem casu vracf. Ony tak opet ozivaji a doplhoji sondy do historie technicke univerzity a ramuji soucasne informace. Vypovidaji take о propojeni s odbornym denim ve svete. Znovu nalezene v depozitarfch ilustrujf promeny hodnot a technickeho mysleni, kulturnГ a civilizacni souvislosti.